MAIN TOWER and Eurotheum almost never came into being

In 1985, Hessische Landesbank (Helaba) commissioned the architectural firm Novotny Mähner Assoziierte (N+M) to prepare an expert opinion for the development of the location where MAIN TOWER and Eurotheum are located today. This design, favored by N+M, was presented around 10 years before the plans for MAIN TOWER and Eurotheum were presented. Fortunately, they were never realized, otherwise these two towers would probably never have existed.

Helaba was expecting the design proposal for an office complex, which should cover around 30,000 square meters of gross floor space. The bank also expected the draft to be “justifiable in terms of urban development and economically viable” to fit into the existing building fabric.

The task of the expert draft was therefore, in particular, “to harmoniously solve the transitions to the neighboring building from an architectural and artistic point of view and to avoid disadvantages for the neighboring buildings”. The Wilhelminian base should be integrated into the new building and build a bridge to the neighboring Helaba high-rise. This Helaba tower was built between 1973 and 1976 and was also designed by Novotny Mähner Assoziierte.

The architects N+M were to create office space for around 1,400 employees in their design for the area between Neue Mainzer Strasse, Junghofstrasse and Neue Schlesinger Gasse. One of the goals should be to incorporate the latest findings on light and indoor climate into the design. In addition, the creation of attractive zones for the public should represent: larger portions of the building areas should therefore be designated for open space design. The new office complex was also supposed to represent an “unmistakable appearance” for Hessische Landesbank and “increase the attractiveness of the banking district“.

The experts from the Novotny Mähner office therefore proposed the creation of an elevated and independent network of paths which, as an internal system of passages, has the pedestrian connections to the ramparts, Weststadt, City, Altstadt, Main embankment and the Bahnhofsviertel in a star shape should bundle.

Based on this assumption, the planners created a favored new high-rise building with 14 floors, which should extend as a slice along Neue Mainzer Strasse. An urban infrastructure such as shops, restaurants or galleries should be located on the ground floor. Six basement floors were to offer space for the building services, special departments and an underground car park for 500 parking spaces.

Leave us a Comment