Hochhaus am Park Westend neues Design

RFR presents the concept for the High-Rise at the Park

The concept for the facade design of the Hochhaus am Park (“High-Rise at the Park”) was presented by RFR Holding GmbH (RFR). The glass façade of the double tower, which was created in the early 1970s, is divided into two visually separated and transparent facades. The builder – a project company led by the RFR – will start the initial clear-out as early as April 2017. The Frankfurt-based company is expecting the start of official construction in the summer of this year. Completion is scheduled for the end of 2019.

On the area between Fürstenbergstraße, Grüneburgweg and Wolfsgangstraße, around 130 properties are being built on approximately 19,000 m² of floor space, of which one floor is also a living space. In addition, there are about 140 hotel rooms on almost 13,000 m² in the second tower. The revitalised Hochhaus am Park also includes a children’s playground, which will be open to all the children in the West End, not just the future high-rise residents. The same applies to the planned restaurants and food facilities there. The surrounding green spaces, including the Mitscherlich square, will undergo a complete reconstruction. Here, the owner has already established contact with the local Mitscherlich initiative through the city administration, which is involved in the reconstruction.

A representative for the client, Dr. Alexander Koblischek, is convinced that the revitalisation will lead to a further appreciation of the district: “We currently have a somewhat attractive high-rise building from the 1970s in the middle of the West End. With our concept, we will significantly improve this situation. The new façade is simple, elegant and at the same time, modern. The high-rise building will be integrated into the cityscape of the West End. In addition, we achieve a completely new sense of space through the visual separation of two individual towers. The additional investments in the green surrounding areas of ​​the Hochhaus am Park increase quality of life for all Westendigen residents. ”

The client attaches great importance to intelligent noise protection and construction site logistics: “It is only when the inner work is completed that we remove the façade. In this way, we are considerably reducing the noise level, as the noise, in particular the shell work, is largely retained in the building, ” explains Dr. Koblischek. This so-called ‘just-in-time’ approach is used for construction site logistics. The supply of the necessary building materials is made exclusively on a need-by-need basis. This means that there is no space occupied by intermediate storage. “Through our approach, the impact on local road traffic remains low. The building fence is only built on the grounds of the Hochhaus am Park. There are therefore no permanent restrictions on the walkways.” says Dr. Koblischek.

In addition to high standards for noise protection, the client is primarily responsible for direct communication with the residents during the entire construction period: “It is clear to us that construction work in such a densely populated residential area is not easy for local residents. That is why we are looking for a direct dialogue with them to respond appropriately if necessary.” says Dr. Koblischek. A construction site hotline will be set up, which will allow suggestions and complaints. In addition, local residents will receive regular information on the progress of the construction measures, through informative events and household e-mails.

Tell others about it using:

Leave us a Comment