24

Feb

RFR presents the concept for the High-Rise at the Park

The concept for the facade design of the Hochhaus am Park (“High-Rise at the Park”) was presented by RFR Holding GmbH (RFR). The glass façade of the double tower, which was created in the early 1970s, is divided into two visually separated and transparent facades. The builder – a project company led by the RFR – will start the initial clear-out as early as April 2017. The Frankfurt-based company is expecting the start of official construction in the summer of this year. Completion is scheduled for the end of 2019.

On the area between Fürstenbergstraße, Grüneburgweg and Wolfsgangstraße, around 130 properties are being built on approximately 19,000 m² of floor space, of which one floor is also a living space. In addition, there are about 140 hotel rooms on almost 13,000 m² in the second tower. The revitalised Hochhaus am Park also includes a children’s playground, which will be open to all the children in the West End, not just the future high-rise residents. The same applies to the planned restaurants and food facilities there. The surrounding green spaces, including the Mitscherlich square, will undergo a complete reconstruction. Here, the owner has already established contact with the local Mitscherlich initiative through the city administration, which is involved in the reconstruction.

A representative for the client, Dr. Alexander Koblischek, is convinced that the revitalisation will lead to a further appreciation of the district: “We currently have a somewhat attractive high-rise building from the 1970s in the middle of the West End. With our concept, we will significantly improve this situation. The new façade is simple, elegant and at the same time, modern. The high-rise building will be integrated into the cityscape of the West End. In addition, we achieve a completely new sense of space through the visual separation of two individual towers. The additional investments in the green surrounding areas of ​​the Hochhaus am Park increase quality of life for all Westendigen residents. ”

The client attaches great importance to intelligent noise protection and construction site logistics: “It is only when the inner work is completed that we remove the façade. In this way, we are considerably reducing the noise level, as the noise, in particular the shell work, is largely retained in the building, ” explains Dr. Koblischek. This so-called ‘just-in-time’ approach is used for construction site logistics. The supply of the necessary building materials is made exclusively on a need-by-need basis. This means that there is no space occupied by intermediate storage. “Through our approach, the impact on local road traffic remains low. The building fence is only built on the grounds of the Hochhaus am Park. There are therefore no permanent restrictions on the walkways.” says Dr. Koblischek.

In addition to high standards for noise protection, the client is primarily responsible for direct communication with the residents during the entire construction period: “It is clear to us that construction work in such a densely populated residential area is not easy for local residents. That is why we are looking for a direct dialogue with them to respond appropriately if necessary.” says Dr. Koblischek. A construction site hotline will be set up, which will allow suggestions and complaints. In addition, local residents will receive regular information on the progress of the construction measures, through informative events and household e-mails.

24

Feb

Foundation stone is laid today at the Marienturm

On February 24 2017, the foundation stone was laid for the 155m-tall Marienturm and the smaller Marienforum. The duo are being built directly at the Taunusanlage, in close proximity to the twin towers of Deutsche Bank AG. The ‘nautical skyscraper’ with 38 storeys is scheduled to be completed by the beginning of 2019, with the Marienforum already in early 2018. Both buildings are expected to offer around 57 square meters of rental space.

Photo: Mayor Peter Feldmann, Thomas Müller, architect, Markus Brod, developer Pecan Development (from left to right) – provided by the City of Frankfurt

11

Feb

Bundesbank is planning a new high-rise building at the headquarters

Bundesbank plans a new high-rise building at head office, The Bundesbank, to strengthen its headquarters in Ginnheim. The previous main building, designed by ABB Apel, Beckert and Becker from 1967 to 1972, will be renovated in the coming years. The Bundesbank is already looking for an alternative location for the construction work to be launched by 2018.

Regardless of the renovation of the main building, the Bundesbank is planning a concentration of its workforce at the head office. To date, employees have been distributed to several locations within Frankfurt, such as in the Trianon high-rise building.

As Skyline Atlas learned, talks are already taking place between the Bundesbank and representatives of the City of Frankfurt to identify the headquarters as a high-rise quarter. It is generally expected that proof of residential space will be required for this purpose and that the Bank’s wish for the centralisation of its employees will be met. According to reports, the new high-rise building on the premises of the Bundesbank will be 36 storeys high and werected at the site of the guest house.

 

LEAKED – Mid of July 2017: As reported by the Skyline Atlas from an informant, the planned high-rise building at the Bundesbank’s headquarters is apparently not currently approved. The Bundesbank was stung by this, not least because of the European Central Bank at its headquarters in Frankfurt’s Osthafen. Background: The location of the Bundesbank has not yet been defined in the current high-rise development plan and would be in conflict with an announcement by the planning councillor to only allow new high-rise buildings at previously identified locations. It is unclear whether the new high-rise development plan for 2018 will take the Bundesbank’s Ginnheimer location into account.

09

Feb

Deutsche Bank Area: Winner Decided at Architectural Competition

The winner of an architectural competition from project developer, Gross & Partner for the new design of the former Deutsche Bank area has been declared: the architectural office, UNStudio from Amsterdam unanimously won the award. The second and third prizes went to the applicants’ associations Dudler / Jahn and MSW / Snohetta respectively. The design by Christoph Mäckler / CoopHimmelblau also received special recognition.

The challenge in this design was to create a mixed-use, urban city quarter, consisting of four high-rise buildings and a multi-storey connecting pedestal building, covering retail, restaurants, hotels and housing. The project will also include 8,000 square meters of floor space according to the funding programs of the city of Frankfurt am Main and the State of Hesse.

With this project, the Frankfurt skyline will be extended and redefined by four high-rise buildings. The tallest of the towers will reach a height of 228 meters. For those who would like to see the contributions of all architects, from March 4, 2017 to March 18, 2017 they will be exhibited at Junghofstraße 11 on the former Deutsche Bank premises.

Photo credits: (c) UNStudio